História pečenia a zdobenia medovníkov má bohatú tradíciu, ktorá siaha stovky rokov dozadu. Medovníky sa pôvodne piekli ako liečivé pečivo. Postupne sa ich receptúra a zdobenie vyvíjali, až sa stali obľúbenými najmä počas sviatočného obdobia.
16. decembra sa naši žiaci, na pár hodín, stali medovnikármi. Vyskúšali si rozvaľkať cesto, vykrajovať rôzne tvary, upiecť a napokon i cukrovou polevou zdobiť medovníky.
Pani Ing. Ľubov Kohlhammerová sa medovníkom, vo svojom voľnom čase, venuje už 20 rokov. Jej vedenie, trpezlivosť, jemná ruka a nadšenie pre túto tradíciu povzbudili žiakov, aby sa zapojili do práce s radosťou a zvedavosťou. Vďaka jej inštrukciám sa naučili nielen techniku zdobenia, ale aj hodnotu a význam tradície, ktorá sa zvyčajne prenáša z generácie na generáciu. Pochopili, že takéto chvíle nám pomáhajú uvedomiť si hodnotu rodiny a priateľstva, ktoré sú základom našich životov.
Zdobenie medovníkov je nielen o estetike, ale aj o spomienkach. Každý kúsok nesie príbeh, a keď sa spojí s príjemnou vôňou a chuťou, vytvára nezabudnuteľný zážitok. A ten sa nám podarilo vytvoriť.
PaedDr. Dana Hamariková a Mgr. Sidónia Tomášová Czetöová