„Zážitkami k vede“, bola hlavná téma v poradí už štrnástej žiackej vedeckej konferencie žiakov ZŠ Okružná 17, Michalovce, ktorá sa konala 1. decembra 2022 nielen pre žiakov školy, ale aj pre rodičov, starých rodičov, širokú verejnosť a všetkých nadšencov vedy. Garantom žiackej vedeckej konferencie bol riaditeľ školy, pán Mgr. Martin Nebesník.

Počas konferencie sa žiaci a prítomní hostia dozvedeli veľa zaujímavého z rôznych oblastí života.

Na to, aby bola naša planéta zelená, potrebujeme viac než len pôdu, vodu a slnečné svetlo. Keďže takmer 90% rastlín vyžaduje opeľovanie na to, aby mohli kvitnúť a rásť, potrebujú včelu – svetovo najvýznamnejšieho opeľovača.

Čo sa vlastne udeje, keď sa včela vydá na cestu z kvetu do úľa.  Touto cestou nás previedla Lilien Vargová, žiačka 3. D triedy.

 

Všetko živé na našej modrej planéte potrebuje vodu. Voda bola aj hlavnou témou tohtoročného projektu ERASMUS +, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci.

O vode, jej skúmaní, znečisťovaní, o dopade klimatických zmien na vodu a o veselých potulkách po Španielsku a Slovensku nám porozprávali žiačky 9. ročníka – Júlia Némethová   a Zuzana Telekyová.

 

Prvý človek na Mesiaci je známy vetou o malom kroku pre človeka a veľkom skoku pre ľudstvo. Ďalším veľkým skokom pre ľudstvo by mohlo byť pristátie prvého človeka na Marse. Aj k tomuto cieľu však povedie množstvo malých krokov. A o tých svojich krokoch na Mars nám porozprávala študentka Gymnázia Pavla Horova Lujza Lea Lavriková, ktorej vedecká cesta sa začala práve na  „našej šestke“

Slovensko je vďaka veľkému množstvu žijúcich operencov veľmi pestrofarebnou krajinou     a ponúka veľa prírodných zákutí s najrôznejšími vtáčími druhmi. S tajomstvami vtáčieho života v lokalite Senianske rybníky nás oboznámil žiak  3. C triedy Jakub Lukačko.

Slovensko je krajina s pestrou históriou a ponúka mnohé zaujímavosti pre tých, ktorí milujú záhady  a legendy. Žiačka 8.D triedy, Vivienne Kufová nám predstavila povery, mýty a legendy, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našich majestátnych hradov a zámkov.

 Kto chce pochopiť živú prírodu, potrebuje pochopiť jej základný stavebný “kameň”.

So žiakom 7. D triedy Martinom Kolesárom, ktorý nám opísal najmenšiu stavebnú  a funkčnú jednotku všetkých živých organizmov – bunku, sme sa vydali na cestu poznávania a záhad. Zistili sme, že bunka a škola majú predsa niečo spoločné.

Náš ďalší hosť, Doc. RNDr. Vincent Sedlák. Sa venoval oxidačnému stresu, rastlinným antioxidantom a oboznámil prítomných s výsledkami univerzitného výskumu bobúľ a drobného ovocia z východného Slovenska.

Veľká vďaka patrí tímu učiteliek Mgr. A. Nahálkovej, Mgr. I. Hudákovej, PaedDr. D. Hamarikovej a RNDr. Štefánii Sabolovej za zrealizovanie tejto konferencie.

 

Všetci zúčastnení potvrdili, že prežili zaujímavé popoludnie, veľa nového sa dozvedeli a zároveň rozšírili obzor svojho poznania.