Žiaci Základnej školy Okružná 17 v Michalovciach sa chcú neustále zlepšovať, spoznať život a školu žiakov v Európe, navštíviť rôzne miesta, získavať nové skúsenosti a nezabudnuteľné zážitky a zlepšiť sa v anglickom jazyku. Práve preto sa zapojili do medzinárodného projektu ERASMUSplus, spolu s ďalšími krajinami. Okrem Slovenska aj s Talianskom (Sassuolo), Španielskom (Zamora) a Nemeckom (Wuppertal). Projekt má názov “Water can make a difference, we can make a difference” (“Voda dokáže zmeny, my dokážeme zmeny”).

 

Z dôvodu stále prebiehajúcej pandémie nebolo možné do týchto krajín vycestovať, a tak sme sa rozhodli, že nás to nesmie odradiť a pocestujeme virtuálne. Naši žiaci spoločne so žiakmi v zahraničí plnili rôzne úlohy, ktorých spoločnou témou bola voda. Prostredníctvom našej TwinSpace stránky na portáli eTwinning hľadali vodu v našom regióne, riešili kvízy, urobili pokusy a experiment.

 

Pri príležitosti dňa Európy sme celý deň venovali nášmu projektu a spojili sme sa s našimi partnermi cez online hovor. Zaujímavým zistením pre našich žiakov bolo dozvedieť sa o aktuálnom a veľmi odlišnom počasí v mestách Európy. V ten deň bolo v Taliansku krásne slnečné počasie, na Slovensku bolo chladno a zamračené, v Nemecku dokonca poletoval sneh. Žiaci sa porozprávali a vymenili si aj informácie o našich školách, mestách, o nás a odprezentovali experiment s hustotou vody.

 

Nasledujúci deň nám študenti z Talianska pripravili vedomostnú súťaž “Escape room” (úniková hra), v ktorej sme sa podľa odpovedí na otázky o vode mali dostať do cieľa. Súťaž vyhrala skupinka v zložení dievčat: Anička (SK), Matilde (IT) a Candela (ES). Netradičné medzinárodné online stretnutie žiakov rôznych krajín bolo veľmi príjemné, zábavné a povzbudzujúce do ďalšieho štúdia anglického jazyka. Žiaci boli pozitívne naladení, vyskúšali si svoje jazykové schopnosti, nadviazali priateľstvá a už teraz sa tešia na ďalšie medzinárodné online stretnutia, skupinové, ale aj individuálne.

 

Ďalšie týždne budeme pracovať na našom spoločnom projekte a budúci rok naplánujeme spoločnú návštevu týchto krajín, ak to dovolí pandemická situácia, a stretneme sa aj osobne.

 

                                                                                                                                           Mgr. Anna Bardzaková