IRCYS 2020 – special AWARD WIIPA

 

Prázdniny 2020 boli iné. Žiadne dovolenky pri mori, žiadne návštevy cudzích krajín. Myslela som si, že tieto prázdniny budú nudné. Nebolo tomu tak.

            Pani Ing. Beáta Puobišová, Vedecká hračka, o.z. a pani učiteľka Mgr. Sidónia Tomášová Czetőová odporučili môj projekt Konfuciova teória vody v slovenskej prírode na medzinárodnú súťaž mladých vedcov IRCYS 2020 online (International Research Competition Young Scientist) v Bandungu v Západnej Jáve v Indonézii.

Súťaže sa zúčastnili mladí vedci z celého sveta. Porota vybrala 31 projektov, ktoré postúpili do online finále. Bol medzi nimi aj ten môj. To bola prvá radosť z ocenenia mojej práce.

            Finále sa konalo 28.8 – 31.8.2020. Prezentáciu pred medzinárodnou porotou a odpovede na ich otázky boli v angličtine. Bála som sa, že im nebudem rozumieť. No po prvých slovách som už nevnímala, že komunikujem po anglicky.

            Napätie trvalo do pondelka 31.8. V tento deň sa konal webinár a vyhodnotenie súťaže. Online vysielanie začalo o 10:00. Po prezentáciách rôznych vedcov, tímlídrov, či organizátorov nastal o 11:48 moment veľkého prekvapenia.

Získala som špeciálnu cenu WIIPA (World Invention Intelectual Property Asociations = Svetové asociácie pre vynálezy a duševné vlastníctvo) a účasť na výstave International Invention and Design EXPO v Kaohsiung na Taiwane, ktorá k tejto cene patrí.

            Moje ocenenie bolo vykúpené meškaním na oslavu narodenín mojej kamarátky Emky, nedorozumeniami s organizátormi a ešte som aj na skúšku pripojenia do google meet zaspala.

            Moje prázdniny sa skončili veľkolepo. Ďakujem za túto príležitosť a som rada, že som nesklamala.

 

Lujza Lea Lavriková, 9.D,                                                                                   3.9.2020