A :    Milí žiaci, dnes v piatok 20.3.2015, môžeme sledovať výnimočný astronomický                             jav – čiastočné zatmenie Slnka. Výnimočné je aj tým, že sa to udeje v deň jarnej rovnodennosti.

B:     Zatmenie Slnka?  Zaujímalo by ma, z akého dôvodu nastáva takýto úkaz.

A:     Zatmenie Slnka nastáva podľa astronómov v čase okolo novu Mesiaca, keď sa Mesiac pri svojom orbitálnom pohybe okolo Zeme dostane do blízkosti spojnice Zem-Slnko. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, z ktorého je pozorovateľné úplné zatmenie. Z rozsiahlych oblastí okolo tohto pásu je zatmenia pozorovateľné iba ako čiastočné. Pri každom úplnom zatmení Slnka je možné pozorovať aj čiastočné. To však neplatí naopak. Čiastočné zatmenie nemusí mať úplnú fázu. V dlhodobom priemere nastávajú ročne spravidla dve zatmenia Slnka a dve zatmenia Mesiaca. Ďalšie zatmenie Slnka nastane 13. septembra 2015 a bude pozorovateľné iba ako čiastočné z Južnej Afriky, Madagaskaru a AntarktídyV piatok 20. marca na deň jarnej rovnodennosti čaká Slovensko čiastočné zatmenie Slnka.

B:Bude dnes niekde viditeľné aj úplné zatmenie Slnka?

A: Áno, takmer úplné zatmenie Slnka budú dnes sledovať obyvatelia Nórska a Faerských ostrovov.

B:Videla si už niekedy takýto úkaz?

A: Naposledy sme mali možnosť vidieť čiastočné zatmenie na našom území pred štyrmi rokmi 4. januára 2011.

B: Kedy budeme môcť sledovať ďalšie zatmenie Slnka?

A: Na ďalšiu šancu budeme čakať šesť rokov, konkrétne do júna 2021.

B: Ako dlho budeme môcť sledovať tento dnešný úkaz?

A: Zatmenie na našom území potrvá približne dve hodiny 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá približne 60 percentám jeho plochy..  V Košiciach sa úkaz začne okolo 9:44, maximum dosiahne o 10:53 a skončí o 12:04. Zároveň by mala byť viditeľná aj planéta Venuša a to 33 stupňov východne od Slnka.

B: Čo potrebujeme k sledovaniu  zaujímavého úkazu?

A:  Astronómovia v tejto súvislosti pripomínajú niekoľko rád, ako môže laická verejnosť pozorovať úkaz bez rizika poškodenia zdravia. Prvou je nikdy sa nepozerať nechráneným zrakom priamo do Slnka. Intenzívne žiarenie slnečného disku je vážnou hrozbou pre ľudský zrak, aj jedno percento z celkovej plochy slnečného disku má dostatočnú intenzitu, aby za nepriaznivých okolností napáchalo na ľudskom zraku nenapraviteľnú škodu.

B: Ak sa budem báť pozrieť priamo na Slnko?

A: Úkaz je možné pozorovať aj online na stránke www.astro.sk