V stredu 23.októbra 2013 sme boli na jedinečnej besede v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického. Naozaj jedinečnej. Besede s vynikajúcou súčasnou spisovateľkou Martou Hlušíkovou. Výnimočná a jedinečná  bola pre nás z niekoľkých dôvodov. Pani Marta Hlušíková bola v Michalovciach po prvýkrát, hoci už absolvovala mnoho, desiatky besied po celom Slovensku. Výnimočné bolo i to, že práve my, literárni nadšenci zo ZŠ Okružnej 17, žiaci 3.d triedy s p. uč. Tomovčíkovou, žiaci 7.d s p.uč. Šafinovou a niekoľko mladých čitateliek zo 7.c, 8.d, a 9.c sme boli poctení pozvánkou do knižnice.

Mali sme možnosť dozvedieť sa o začiatkoch písania, o detstve, o rodine, o tom, ako spolupracuje spisovateľ, ilustrátor a vydavateľ, o plánoch napísať pokračovanie najobľúbenejšej tínedžerskej knihy Neznášam, keď ma hladkajú po hlave. Prezradila nám čo to o postavách, ktoré opäť ožijú už ako staršie – na gymnáziu.

Žiaci sa do besedy naozaj so záujmom zapájali množstvom otázok, mali pripravené úryvky z obľúbených kníh, napr. z Bublinkových rozprávok, Čo baby nedokážu, Neznášam, keď ma hladkajú po hlave. Po dva a pol hodinovom maratóne prišiel čas na autogramiádu, deti aj pani učiteľky dostali do kníh venovanie s podpisom autorky. Veľkou odmenou nám bola pochvala, že túto besedu považuje pani spisovateľka za jednu z najlepších. Bola nadšená záujmom  čitateľov zo šestky,  názormi a postojmi, ktoré prezentovali popri zvedavých otázkach.

Ďakujeme pani spisovateľke Marte Hlušíkovej, že svojimi skvelými knihami privádza deti k čítaniu a potvrdzuje staré známe, že čítanie sú otvorenou bránou do sveta fantázie.

Mgr. R. Šafinová