Viete, čo je DOHYÓ? Je to kruhové zápasisko, v ktorom sa odohráva Sumo zápas. Dvaja mocní bojovníci stoja proti sebe a v jednom momente sa na seba vrhnú. Obaja chcú získať svoj ďalší Yuko – víťazný bod. „Musím dostať súpera preč z kruhu! „- to je stratégia každého bojovníka. Kto donúti súpera, aby sa prvý dotkol priestoru za dohyom, vyháva zápas. 

Na Sumo turnaji sa stretli v rámci projektu  IT  Akadémia v Centre vedecko-technických informácií SR – Školskom výpočtovom stredisku Michalovce aj žiaci VII. D triedy. Neobávajte sa, žiaci nebojovali navzájom proti sebe, ale „trénovali “ robotických robotov, ktorých si postavili zo stavebníc Lego Mindstorms v rámci robotického krúžku, pod kontrolou pána Ivana Šepeľaka. Na šiestich sretnutiach krúžku „Lego“  pripravovali a vymýšľali dvojčlenné skupiny rôzne kreatívne konštrukcie a programovali svoje bojové stratégie.

Byť silnejší, rýchlejší a prekvapiť, alebo zmiasť  súpera svojou taktikou chcel naozaj každý.  Preto svoje roboty vybavili senzormi na vyhľadávanie súpera, rozoznávanie okraja ihriska  a pripojili radlice, motory i pásy …

Zápasy boli naozaj napínavé a plné prekvapení. Žiaci svojim motorovým zverencom držali palce v každom momente,  striedala sa radosť i napätie zo súboja v ringu.

Víťazom sa stal každý účastník – gratulujeme!