Umelecký a estetický zážitok dokáže človeka potešiť, povzbudiť a zlepšiť náladu. Dokázal to i pán Mrkvička, ktorý zavítal medzi našich žiakov. Vyzeral presne tak, akoby práve vyšiel z rozprávkovej  knihy.

Tretiakom predstavil knihu o dvoch chlapcoch, ktorí chodili na prázdniny k svojim dedkom. Rozprával deťom o tom, ako chlapci hrávali s deduškami karty, vyrábali káru i to, ako raz večer  vypli v celej dedine elektrinu a na okno im ktosi zabúchal…

Pán Mrkvička rozprával i čítal, vstával a sadal si, chytal sa za hlavu, kričal i spieval….

Deti ani nedýchali… Nakoniec popustili uzdu svojej fantázie a  rozprávali o tom, čo by robili ony, keby im niekto v noci zabúchal na dvere. Dotvárali tak príbeh, pridávali nové a nové nápady…

Štvrtáci si zas mohli  vypočuť príbeh z knihy  Deti z Bullerbynu. Hlavní hrdinovia   prežívajú spoločne rôzne dobrodružstvá. Hľadajú stratený poklad, uviaznu v snehovej búrke, či hľadajú vodníka v mlyne.

Čas strávený s pánom Mrkvičkom ubehol rýchlo.

Ako to len urobil?  Vtiahol deti i pani učiteľky do príbehu. Boli  tam. Hrali s deduškami karty, vyrábali káru a trikrát sa vrátili s deťmi z Bullerbynu do obchodu po zabudnutý nákup. Po ceste späť cmúľali kyslé cukríky.

Pán Mrkvička dokázal, že  pôsobivý umelecký zážitok  je i  jedna z ciest, ako motivovať deti k čítaniu. Kto chce totiž prežiť ďalšie knižné dobrodružstvo, musí sa vybrať do knižnice.

Bodaj by takých Mrkvičkov bolo viac…..