Pokrvní bratia, najúspešnejší muzikál londýnskeho West Endu! O tomto 150 minútovom predstavení nehovorím náhodou. Práve tento muzikál nám ponúklo ako umelecký „bombónik“ prešovské divadlo a my sme  s 90 žiakmi 8. ročníka s radosťou ráno 4. februára 2015 nasadali do autobusov a cestovali do Prešova.

Už samotná cesta navodila príjemné pocity z pohľadu na  zasneženú krásu stromov a polí, ktoré sa mihali okolo nás. Po príchode a rozhliadnutí sa po historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sme uprene sledovali osudy hrdinov britského libretistu a skladateľa v jednom, Willyho Russella, ktorý stvoril  jeden z najdojímavejších príbehov o bratskej láske a nenávisti.

Osud, ktorý zasiahol do života rozdelených dvojčiat Mickeyho a Eddieho, sa s nimi zvláštne pohráva a skúša ich. Jeden žije v chudobe, druhý v bohatstve. Obaja milujú rovnakú ženu, obaja zomierajú pre lásku. Na pozadí dojímavého príbehu sa však vynárajú otázky morálky, zodpovednosti, sociálnych neistôt, slobody či predurčenosti. Určuje naše konanie to, odkiaľ pochádzame, alebo naše osobné pohnútky? Nesú zodpovednosť rodičia, ktorí dovolili, aby o sebe súrodenci nevedeli, a tak nepriamo spôsobili tragédiu? Existuje vôbec vinník?

Toto sú náročné  otázky, nad ktorými sa nevdojak museli zamyslieť naši ôsmaci. Potešil ma ohlas  a dojmy z muzikálu od žiakov, ktoré boli veľmi pozitívne.

 

Mgr. R. Šafinová